Rapid Responder

Rapid Responder -ambulanceverpleegkundige solo op pad

112 Netwerk door: Gert Jan Paalman, ambulanceverpleegkundige/RR

Nieuwe Rapid Responder  (RR) voertuigen

 

Gekozen op basis van veiligheid en mogelijkheden bij gebruik.

Een Rapid Responder is een ambulanceverpleegkundige die alleen rijd en in principe elke hulpverlening op kan starten. Het RR voertuig wijkt in zoverre af van de reguliere ambulance dat het geen vervoersmogelijkheid heeft. Na viereneenhalf jaar en 350000km verder waren de RR.voertuigen, de VW Sharans, aan vervanging toe.

In navolging van de werkwijze voor onze nieuwe innovatieve ALS (Advanced Life Support ambulance) voertuigen hebben we dezelfde weg gevolgd voor de aanschaf van nieuwe RR voertuigen. De voor de RR voertuigen ingesteld werkgroep is dan ook begonnen met het uitzetten van een enquete onder de Rapid Responders. Er werd hen gevraagd wat zij graag anders zouden willen zien in een nieuw te ontwikkelen voertuig. Hierbij rekening houdend met zaken als veiligheid, ergonomie, hygiëne.

Voertuig RR masterphoto 20190211 (6)Er is gekozen voor de Mercedes Vito 4x4. Qua veiligheid is de vierwielaandrijving, de hogere zit, maar ook de aangepaste lichtbalk met veel betere zichtbaarheid innovatief ten opzichte van  het vorige voertuig.

Op ergonomisch gebied zijn er ook meerdere verbeteringen doorgevoerd. In het voorcompartiment is een nieuwe houder ontwikkeld voor de laptop, die bediend kan worden vanuit de bestuurdersstoel. Ook het mobilofoon verkeer kan gedaan worden met de handen aan het stuur.

De medische materialen die voor een hulpverlening nodig zijn bevinden zich achter de linker schuifdeur. Hier is een ladenblok geplaatst voor diverse materialen, die zowel naar buiten als naar binnen uitgeschoven kunnen worden. Deze zijn zo gepositioneerd dat ze vanuit het achtercompartiment ook te gebruiken zijn bij het onderzoek van een patiënt. Een groot voordeel van deze nieuwe voertuigen is dat ze voorzien zijn van twee zitplaatsen waarop een patiënt met alle privacy onderzocht kan worden. Eén binnen het compartiment en een tweede uitschuifbare zitplaats onder de achterklep.

Ook alle ICT componenten zijn op een goed bereikbare uitschuifbare la geplaatst zodat onderhoud  daaraan op een ergonomische manier kan plaatsvinden.

De binnenkant van het achtercompartiment is net als bij de reguliere ambulances afgewerkt met een goed te reinigen oppervlak en tevens in de kleurstelling van de nieuwe ambulance kledinglijn.

Na twee maanden met het nieuwe voertuig gereden te hebben zijn de reacties van de collega’s overwegend positief en zullen er een paar kleine aanpassingen gedaan worden om het nog beter te maken.

Een RR voertuig is dus in principe niet ingericht voor het vervoer van patiënten. Mocht vervoer nodig zijn zal de RR alsnog een ambulance laten inzetten. In Twente rijden de RR onder de nummers 05-342 en 05-343.

Meer informatie…