SMART

Om onder grote druk hoogwaardige zorg te kunnen verlenen, is periodieke scholing van onmisbaar belang. Met het geavanceerde opleidingsconcept SMART krijgen medewerkers een simulatietraining op maat. SMART staat voor Simulated Mobile Ambulance Resource Training.

SMART: uniek opleidingsconcept

Tijdens een reguliere ambulancedienst onder begeleiding van een  chauffeur instructeur en verpleegkundig instructeur. Een uniek opleidingsconcept in de ambulancesector met belangrijke voordelen als het gaat over maatwerktraining, verbeteren van eigen bekwaamheid en de kwaliteit van de zorg. Want de beste zorg voor onze patiënten: dát is waar het om draait.

Samen met een instructeur op locatie

Ambulancediensten kunnen druk en hectisch verlopen. Maar er zijn ook rustige dagen waarop het wachten is op een melding. Naast de centraal geplande opleidingsactiviteiten was er de wens om deze tijd op alle standplaatsen in Overijssel te gebruiken voor training. Mét een instructeur voor de nodige feedback.

High tech training op maat

Het idee voor SMART is ontstaan in Axira- verband, een coöperatie van zeven ambulancediensten. Een speciaal daarvoor opgericht projectteam van Ambulance Oost en RAV IJsselland is aan de slag gegaan met een nadere uitwerking van het simulatieonderwijs, het opleidingsconcept: SMART. Onderdeel van dit project is een mobiel opleidingsvoertuig dat de ambulanceteams op alle standplaatsen opzoekt. Daarbij zijn altijd twee allround instructeurs aanwezig die samen met de professionals het programma invulling geven. De individuele leervraag is daarbij leidend. Een training op maat dus! Ondersteunt door high tech mogelijkheden voor feedback en zelfreflectie. Privacy en veiligheid zijn vanzelfsprekend gegarandeerd. Het leren en verbeteren staan centraal!

Breed trainingsaanbod

SMART is een aanvulling op het brede nascholingscurriculum van de ambulancediensten waarbij eigen bekwaamheid en aantoonbare kwaliteit van de zorg centraal staan. Bij SMART wordt veel aandacht besteed aan de ‘non-technical skills’, zoals communicatie, samenwerking en het effect hiervan op de patiëntveiligheid. Het multifunctionele voertuig beschikt over alle benodigde faciliteiten om een breed trainingsaanbod te kunnen verzorgen.

Coaching on the job

Van simulatiepoppen, fantomen en video-interactie tot coaching on the job. Want het kan natuurlijk voorkomen dat er tijdens de SMART training een melding binnenkomt en het ambulanceteam uit moet rukken. De instructeur gaat dan gewoon mee, observeert en koppelt naderhand feedback terug. Zo is SMART multifunctioneel!

Meer informatie…