Heel Europa wil deze nieuwe ambulance uit Twente

27 juni 2019

Mooi artikel in Tubantia van 26-6-2019 over concept van onze nieuwe ambulances. HENGELO - Twentse ambulances trekken internationaal de aandacht. De ziekenwagens van Ambulance Oost zijn zo slim ingericht dat er vanuit diverse Europese landen belangstelling is getoond voor het concept.

Korte video in Tubantia

Angelique Kunst 26 jun. 2019 

Bij ambulancebouwer Meisen in Bonn werden ze wel een beetje gek van de ongewone vragen van die verrückte Holländer. Want alles moest handiger, ergonomischer, lichter, gebruiksvriendelijker en toegankelijker. Maar de auto moest natuurlijk wel gewoon snel, soepel en veilig kunnen rijden.

Iedereen bij de dienst mocht drie jaar geleden meepraten over de ideale ambulance. Niet alleen verpleegkundigen en chauffeurs, maar bijvoorbeeld ook ICT’ers. En dat leidde volgens Arrand Klein van de Voertuigen en Materialengroep tot een waslijst aan wensen. Die vervolgens werden teruggebracht tot een werkbaar concept. En dat werd uiteindelijk samen met de bouwers van Meisen uitgevoerd. Inmiddels rijden er  twaalf ambulances rond met de nieuwe indeling en dit jaar worden er nog elf afgeleverd.

Wat is er zo anders aan de Twentse ambulance? Klein: „In onze wagen kan de verpleegkundige alles zittend doen. In de oude uitvoering moest die regelmatig uit de stoel komen, bijvoorbeeld om de hoeveelheid zuurstof of medicatie voor de patiënt aan te passen. Daarvoor moest de gordel worden losgemaakt en moest de verpleegkundige gaan staan. Dat is in een rijdende wagen natuurlijk niet handig, zeker niet als het een spoedrit betreft. Nu zit alle apparatuur en al het materiaal in schuivende kasten die vanuit de stoel te bedienen zijn.”

Tweede belangrijke innovatie: alle materialen en apparatuur zijn ook van buitenaf bereikbaar. Klein: „Steeds in- en uitstappen om iets te pakken, is dus niet meer  nodig. De elektrische deur aan de zijkant gaat met één druk op de knop open en dan kan de verpleegkundige overal bij.” Alles is dan ook op straatniveau te pakken, zodat de verpleegkundigen niet meer met een acht kilo zware hartmonitor uit de auto hoeven te springen.

Verbeteringen

Klein wijst tijdens de uitleg op tientallen kleinere verbeteringen. De lichten in de ambulance, die niet alleen in felheid maar ook in kleur kunnen wisselen. „Bijvoorbeeld naar rustgevend blauw wanneer traumapatiënten worden vervoerd”. De elektrisch uitschuifbare opstapjes: „Vroeger zat er een grote bumper als opstap, maar daardoor konden de ambulancemedewerkers niet heel dicht bij de brancard staan.” De intercom, “waardoor we niet meer naar de chauffeur hoeven te schreeuwen”. En het computerschermpje dat is ingebouwd in de zonneklep. „Zodat er geen rare draai gemaakt hoeft te worden om het scherm goed te kunnen lezen.”

Ook is de ziekenwagen uitgerust met de nieuwe sirene - ook goed te horen met oordopjes in - en met een nieuw alarmlichtensysteem. Voorheen flitsten de blauwe lampen om beurten links en rechts, in het Twentse systeem gaan ze over de hele breedte van de wagen steeds aan en uit. „Dat is beter zichtbaar en het rijdt rustiger voor de chauffeur, omdat hij niet steeds wisselend die reflectie van de lichten ziet”, verklaart Klein.

Trots

Inmiddels zijn ze bij Meisen maar wat trots op hun Twentse product. Want in Nederland, Duitsland, Zwitsersland, Denemarken en Zweden zijn de ideeën van Ambulance Oost al overgenomen. Klein: „We hebben er geen patent op gevraagd, iedereen mag van onze innovaties profiteren. En dat gebeurt ook. De ambulancediensten van Utrecht en IJsselland hebben al een aantal ideeën van ons overgenomen en vorig jaar hebben we op de Rettmobilbeurs in Duitsland twee dagen uitleg gegeven aan onder meer Zwitsers en Zweden. Die waren heel enthousiast.”

Arrand Tubantia 26-06-2019Arrand Klein van Ambulance Oost heeft meegedacht over een slimmere indeling van de ambulances. Nieuw model is net in gebruik genomen. Arrand laat ons zien hoe alle apparatuur die mee naar de patient moet worden genomen voor de ambulance broeder minder belastend gepakt kan worden. © Cees Elzenga / hetoog.nl

 

Terug