Functieprofiel Chauffeur middencomplexe ambulancezorg

Een belangrijk deel van de ambulance bestaat niet alleen uit spoedeisende ambulancezorg, maar ook uit geplande opdrachten. Ben jij diegene met een hart voor de zorg met oprechte aandacht voor de patiënt? 

Middencomplexe ambulancezorg

Ambulancezorg kan sinds kort worden ingedeeld in laag-, midden- en hoog complexe ambulancezorg. De ambulanceteams die voorheen verantwoordelijk waren voor laagcomplexe ambulancezorg (voorheen zorgambulance), zijn nu ook opgeleid en inzetbaar voor meeromvattende, complexere zorgvragen (middencomplexe ambulancezorg).

Bij middencomplexe ambulancezorg wordt hulp geboden in situaties die voorspelbaar zijn en geen directe levensbedreiging vormen. De focus ligt voornamelijk op verzorging (care) en minder op behandeling (cure). Het gaat voornamelijk om het vervoer van (stabiele) patiënten tussen hun huis of verblijfplaats en/of een zorginstelling, bijvoorbeeld voor diagnostische procedures, therapie, opname of ontslag.

Verpleegkundigen die betrokken zijn bij middencomplexe ambulancezorg voeren verschillende taken uit, zoals het verlenen van pijnverlichting, het bewaken van het hartritme en het handhaven van een (voedings)infuus. Bovendien kan, volgens het protocol, pijnverlichting of medicatie aan de patiënt worden toegediend.

Jouw werkplek

Een belangrijk deel van de ambulance bestaat dus niet alleen uit spoedeisende ambulancezorg, maar ook uit geplande opdrachten. Samen met de verpleegkundige ben je als chauffeur middencomplexe ambulancezorg verantwoordelijk voor het vervoeren van diverse patiënten.

Jouw rol als chauffeur is ervoor te zorgen dat de patiënten veilig, efficiënt en comfortabel worden vervoerd. Het is belangrijk dat je goede communicatieve vaardigheden hebt en in staat bent om de patiënten gerust te stellen tijdens het vervoer. Daarnaast ondersteun je de verpleegkundige op proactieve wijze, bijvoorbeeld door de patiënt op de brancard te helpen, monitoringapparatuur aan te sluiten of benodigde materialen klaar te leggen. Je bent ook medeverantwoordelijk voor de communicatie met de meldkamer ambulancezorg. Bovendien ben je als chauffeur verantwoordelijk voor het controleren van het voertuig, zoals het dagelijks controleren van de verlichting, sirene, oliepeil, mobilofoon en brandstof.

Functie-eisen

 • Een afgeronde (en aantoonbare) opleiding op minimaal MBO-3 niveau;
 • Een geldig EHBO- en reanimatiediploma;
 • Een geldig rijbewijs B en C/C1;
 • Geografische kennis van de regio en het wegennet;
 • Technisch inzicht (en technische kennis);
 • Affiniteit met de zorg is een pré;
 • Bereidheid om jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen door scholing, training en feedback.

Belangrijke competenties

 • Je bent in patiënt- en servicegericht. Je verleent professionele zorg aan de patiënt tijdens het vervoer en zorgt voor het rustig en veilig vervoeren van de patiënt;
 • Je bent communicatief sterk en empathisch ingesteld met aandacht voor de patiënt;
 • Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken en kunt aanwijzingen ontvangen van de Zorgambulance Verpleegkundige;
 • Je bent oplettend bij het bewaken van de veiligheid, zowel in het verkeer als ter plaatse. Denk hierbij aan het controleren van de ambulance en het proactief assisteren bij de zorg;
 • Je bent tot zelfreflectie in staat waardoor je jezelf voortdurend blijft ontwikkelen.

Opleiding

Indien je nog geen diploma tot chauffeur middencomplexe ambulancezorg bezit volg je voordat je van start gaat de opleiding tot chauffeur middencomplex ambulancezorg (CHLMC) bij de Academie voor Ambulancezorg. De opleiding duurt ongeveer 9 weken en bestaat uit verschillende modules. De theorie volg je in Harderwijk bij de Academie en de praktijkuren werk je onder begeleiding binnen onze organisatie.

Gedurende de opleidingsperiode ben je al bij ons in dienst. Zowel de kosten van de opleiding als de reiskosten worden volledig vergoed door ons als werkgever.

Dit bieden wij

Onze organisatie kenmerkt zich door bevlogen en betrokken medewerkers. Wij hechten waarde aan het welzijn van onze medewerkers en stellen hen zoveel mogelijk in staat om optimaal en op een prettige manier te presteren. 

Als chauffeur middencomplex val je in FWG salarisschaal 35 en werk je onder uitstekende arbeidsvoorwaarden volgens de cao ambulancezorg. Denk aan:

 • Onregelmatigheidstoeslag;
 • Eindejaarsuitkering;
 • Vergoeding woon-werk verkeer.
 • Geavanceerde na- en bijscholing.
 • Diverse regelingen en vergoedingen als secundaire arbeidsvoorwaarden.

Meer weten

 • Wil je meer informatie over een functie binnen de ambulancezorg? Lees dan de functieprofielen op onze website.
 • Informatie over opleidingen in de ambulancesector kunt u vinden op de site Academie voor Ambulancezorg
 • Voor meer algemene informatie over werken in de Ambulancezorg, kun je een kijkje nemen op demensenvandeambulance.nl

Blijf ons volgen op onze social media, LinkedIn en/of op deze website om op de hoogte te zijn van de actuele situatie, waaronder mogelijke vacatures of bekijk onze openstaande vacatures!